Monteringsanvisning
När du köpt ett timmerhus av oss behöver du anvisning för att kunna montera huset på rätt sätt.
Monteringsanvisning timmerhus
Vi köper timmer från Norrland, då får vi en tätvuxen fura som håller i många år och som i sin tyngd ger en stabil stomme för ditt nya hus. Trä är ett naturmaterial och ibland är inte alla bitar i ett hus spikraka. De kan ha torkat efter tillverkningen eller tagit åt sig fukt från luften som gör att de ibland kan behöva lite hjälp för att komma på plats. Använd alltid mellanlägg om du skall slå på stommen med slägga annars får du en massa märken på stommen! Låt inte timret ligga på backen en längre tid utan täckning och med mellanlägg mellan varje lager, då kan det lätt bli missfärgat av blåträ och mögel!
Verktyg
De verktyg du behöver är ett långt vattenpass för att få huset vågrätt (montera de två första lagren och väg av, justera mellan timret och asfaltpappen om du måste), kraftiga tvingar, mindre slägga, Slå På Mig (finns i paketet uppmärkta med SPM), hammare och spik, Tigersåg, skruvdragare och kraftigare spännband.
Timret
Stocken är sågad i två delar med kärnan i mitten. Timmer torkar konvext från mitten och därför bygger vi alltid våra hus så att kärnsidan kommer utåt. Med tiden får man då en vägg där varje stock är rundad utåt och inte inåt. Det är därför viktigt att du följer monteringsanvisningen och märkningen i stommen.
Märkningen
Vi börjar all märkning från vänster i botten och går uppåt. Vi delar alltid upp väggarna och ger dem ett bokstavsnamn. Den vägg som har entrédörren heter alltid A och därefter medsols B, C, D etc. om det är fler väggar ger vi även mellanväggarna en bokstav. Är det mer än en stock i respektive lager så börjar vi med att märka lagret med t ex. A 1 och därefter A 1:1, A 1:2, A 1:3 etc. Börja med att lägga ut timret för respektive sida där du skall montera det så sparar du mycket tid och slipper springa runt och leta efter bitarna. I ritningen du fått ser du hur det fungerar.
A1
A1:1
A1:2
A1:3
A1:4
Syll

På kortsidorna i huset ligger syllen, det första lagret som skall monteras i huset. Syllen är alltid en halv stock som skall läggas ihop med en hel stock för att det skall bli en helt täckande lager i botten runt om. För att få ett jämnt lager längst upp på långsidorna ligger även här en halv stock för att kompensera den halva stocken på kortsidorna i botten.
Stommen
Det första du skall göra är att lägga ut den asfaltspapp som finns med i byggsatsen. Har du plintar eller torpargrund lägger du ut den överallt så att den täcker lärkbrädan. Nu är det dags att lägga ut ett lager med lärkträ. De är 34 x 145 mm och utgör grunden för huset.
När du nu lagt ut de första varven skall du vara noga med att använda vattenpasset hela tiden så du får en vågrät stomme. Lärken skall ligga kant i kant med timmerstommen utvändigt. Invändigt kommer lärkbrädan att sticka ut som stöd för bjälklaget och trossbottenskivorna.
Mellan ev. plintar skruvar du dem underifrån med 5 x 100. Överliggaren (timret) på fönster och dörröppningar kommer inte att fungera om du nu skruvat för mycket med de långa 300 mm skruvarna. Håll koll på att alla öppningar är lodräta! Har du timmer som inte går ner ordentligt använder du de skruvar 6 x 300 som finns med i byggsatsen. Allt timmer skall ligga tätt. De är 300 mm långa och du skruvar dem i mitten på dubbelsponten eller strax innanför knutarna. Använd spännband om du måste för att justera. Om ett timmer är skruvat i längdriktningen kan du behöva två kortare träbitar 45 × 95 x 400 som du fäster på bägge sidorna över de två knutarna som inte stämmer över sponten och tvingar ihop dem med en tving. Om du ser att stocken inte går ner i sponten under för att stocken är vriden så försök inte slå vad du kan med släggan! Använd tvingar med anhåll så får du garanterat bitarna på plats! Ligger inte noten direkt över sponten under använder du tvingar, inte våld med slägga! Detta gäller både i knutarna såväl som mitt på timret. Om det inte stämmer mitt på timret använder du ändan av SPM och slår till där du ser att inte sponten ligger rakt ovanför noten, sen är det lätt att få ihop timret.
Bjälklag
Använd de 45 x 195 som finns med, justera längden så att du har ett bjälklag som är 3-4 mm kortare än du har mellan väggarna. De skall ligga på lärkbrädan. Första och sista bjälklaget skall du skruva direkt i timmerstommen. Kapa till en bräda som är 550 mm lång och använd som mall mellan bjälklaget. Såga nu till en bräda som är 25 x 95 och spika/skruva den centrerad under bjälklaget mellan lärkbrädorna så har du ett listverk ovanifrån som du kan lägga i trossbottenskivorna på så har du ett stöd för isoleringen. Bjälklaget skrå skruvar du direkt i timmerstommen. Skall du lägga in furugolv skall du täcka all isolering med byggplast. Lägger du in golvspånskivor skall du limma alla skarvar och då behöver du inte byggplasten.
Gavlarna
När du monterar den första stocken i gaveln har du inget stöd av knutning då lutningen på taket börjar här. Använd stående 2” x 4” reglar på utsidan av stommen och skruva fast dem med 5 x 100 skruvar i fasaden för att hålla gaveln lodrät, använd vattenpass. Den översta stocken på långsidorna är halv. Du kommer att såga av knuten mot bägge gavlarna, men den skruvar du fast efteråt. När du skall fälla in takstolarna i vägglivet sätter du första takstolen på insidan av gaveln och skruvar den direkt mot timret. Ovankanten på takstolen skall ligga i ovankanten på timret. Skruva den första stocken utan knut i änden på bägge sidorna med de 5 x 180 skruv du har i byggsatsen. När du monterat den första ursågade biten i gaveln för taknocken skall du lägga dit limträbalken som skall ligga längst upp innan du fortsätter med resten av gaveln. Har du inte tillgång till en maskin som kan hjälpa dig kan du använda 3 stycken 45 x 195 x 4500 och skruva fast dem i överkant på fasaden, lägga limträbalken nedanför, använd spännband för att hålla fast krokarna och dra upp balken med block och talja. Säkra bägge gavlarna genom att skruva fast en 22 x 95 bräda diagonalt på baksidan mellan övre delen av gaveln och långsidan. Nockbalken skruvar du direkt i gaveln med 6 x 180 skruven, men kontrollera först hur långt ut du vill ha den utanför gaveln på bägge sidorna. Det är bra om man märker upp utsticken på utsidan på limträbalken först innan man lyfter upp den. Har du ett hus på 9 meter på utsidan av fasaden, är limträbalken 10 meter, då skall du markera 500 mm på varje sida.
Takstolarna
Tvärs nockbalken skall du nu montera takstolarna. Skall du isolera hela byggnaden och klä in med byggfolio så skall du först hänga plastfolien över limträbalken. Beroende på vilken modell du har på huset så skall du kapa rätt vinkel på takstolen i nocken, den vinkeln och längd har vi angett i din ritning. För att få en snygg avslutning i nederändan på takstolen skall du ha samma vinkel, sen skall du såga av takstolsändan så att den är 90 grader. Avståndet i överkant på takstolen till underkant på takstolskanten skall vara 100 mm. Vindskivorna är 145 mm. Den första takstolen skall du nu montera direkt mot gaveln. Husets längd avgör om du kan ha 1200 mm c/c. Olika taklutningar får olika ursågningar i vägglivet, därför har vi inte sågat ur i väggen. Lägg dit den första takstolen mot gaveln mellan taknocken och vägglivet med en tving, såga därefter upp vägglivet, direkt mot gaveln och på andra sidan, det djup du behöver för att komma i samma höjd med överkanten på takstolen som överkant på vägglivet. Skruva fast en regel på insidan så ser du hur långt ner du skall såga. Skruva ihop takstolen upptill med den spikplåt som medföljer direkt över girningen så att den vilar mot limträbalken. Nertill skråskruvar du fast dem direkt i stommen. Håll koll på att utsticket mellan fasaden och ändan på takstolen är densamma på alla.
Har du ett hus som i längden inte är helt delbart med 1200 mm c/c eller 600 mm c/c mellan takstolarna så monterar du de första takstolarna mot gavlarna och därefter avgör du själv hur stort avstånd du skall ha emellan. Estetisk sett ser det bättre ut om man fördelar takstolarna från mitten efter storleken på isoleringen (1200 c/c) det blir 1155 mm mellan takstolarna och sätter måtten på början och slutet som de blir.
Rätlister för fönster och dörrar
Alla hus har fönster och dörröppningar. För att stabilisera dessa i ändarna och för att fönster och dörrar inte skall påverkas av timmerstommen har vi fräst ur ett spår för en rätlist. Använd bifogad skruv när du sedan monterar fönster och dörrar. Rätlisten är alltid lika bred som timret.
Jag vet inte vad jag skall göra!
Har du fastnat i något moment och inte kommer vidare så ringer du oss och får vägvisning och tips så att du kan gå vidare.
Har du tröttnat efter några lager kan du alltid ringa oss och höra efter om vi har tid att komma och hjälpa dig att slutföra monteringen. Vi utför all montering från stomresning till iordningställande till färdigt hus.